Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2014 22:54 - Нискоенергийни Сглобяеми Къщи / Пасивни Сглобяеми Къщи
Автор: sglobyaemikashti Категория: Бизнес   
Прочетен: 6864 Коментари: 0 Гласове:
3



В последно време много строителни компании, най-вече, от бранша на сглобяемите къщи, рекламират продуктите си като „пасивни къщи” или "нискоенергийни къщи", без да уточняват какво всъщност означава това. По същество пасивна сграда е сграда, която е в състояние да бъде абсолютно енергонезависима, като практически произвежда цялата потребявана енергия от собствени енергоизточници.

Ако трябва да цитираме Wikipedia: "Терминът "пасивна къща" се отнася до стриктен, доброволен стандарт за енергийна ефективност в строителството, чиято цел е намаляването на отпечатъка на експлоатацията на къщата върху околната среда. В резултат на прилагането на този стандарт се получава супер-нискоенергийна сграда, която изисква много малко енергия за отопляване и охлаждане на пространствата в нея." (наш превод)

За да се постигне истински пасивна къща се разчита основно на възобновяеми източници, като соларна и вятърна енергия, геотермално отопление и други. Така виждаме, че на първо място, за да бъде една сграда „пасивна”, задължително условие е тя да разполага със собствени енергоизточници. Второто условие е тя да консумира възможно най-малко енергия. Това е причината „пасивните сгради” да бъдат проектирани, като изключително енергоефектвни (нискоенергийни), като техните показатели, като коефициент топлопроводимост и въздухонепроницаемост са разписани в съответните нормативни документи и нормативи.

ИзиХоум – сглобяеми къщи са ултра-нискоенергийни покриват всички критерии за консумация на енергия при пасивни сгради. Това е и точната терминология, която следва да се ползва, тъй като колкото и нискоенергийна/енергоефективна да е тя, тя не може да се нарече пасивна, без към нея да се изградени и функциониращи нужните собствени енергоизточници, които да обезпечат напълно нейната независимост.



image Схема на пасивна/нискоенергийна къща
В света има сравнително малко нискоенергийни/пасивни къщи. По данни от 2008-ма сертифицираните такива къщи в целия свят са били не повече от 30 000. Разбира се, тук трябва да отчетем, че последните 5-6 години ръстът на това строителство е доста голям, а също, и че не всяка построена такава къща се сертифицира като такава.

image (пример за пасивна къща)

Новини и източници за пасивно строителство и нискоенергийно строителство:

http://www.passive.bg/ - сайта на информационна група за пасивни къщи, винаги актуален, с примери от България.

Новини:

"Дават по-евтини кредити за пасивни къщи" - Монитор –(http://www.monitor.bg/article?id=404811)

"Пасивните къщи са икономически оправдана инвестиция" - Дневник (http://www.dnevnik.bg/biznes/2011/01/30/1033870_gjunter_lang_pasivnite_kushti_sa_ikonomicheski/)

"Кой иска да живее в пасивна къща?" - Блогове на Капитал - (http://www.capital.bg/blogove/arhiv/2007/09/28/381552_koi_iska_da_jivee_v_pasivna_kushta/)


Коефициент на Топлопреминаване U

(за по-технически ориентираните)

В строителната физика коефициентът на топлопреминаване U се използва за характеризиране на топлопроводимостта на отделни многослойни елементи. Изчислява се на база на числата на топлопроводност на отделните слоеве, в зависимост от тяхната дебелина за м2 площ. Колкото по-ниски са неговите стойности, толкова  по-добра е топлоизолацията на съответния елемент.

Примери за различни видове многослойни елементи и техния коефициент U:

 

Видове многослойни елементи

 

Дебелина

Коефициент U W/(m2K)

Външна стена – бетон, без изолация

25см

3,3

Външна стена – тухла, без изолация

25см

1,26

Външна стена – тухла с 8см EPS

33см

0,35

Външна стена – бетон с 8см EPS

33см

0,49

Дървена рамкова конструкция с 22 см изолация

25см

0,19

Нискоенергийна стена ИзиХоум с дебелина 22см

25см

0,12

Източници: http://en.wikipedia.org/wiki/Passive_house, http://easyhome-bg.com/, http://www.bspsk-bg.org/




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sglobyaemikashti
Категория: Бизнес
Прочетен: 83149
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031